Warning: Creating default object from empty value in /home/ekologic/public_html/presnapot/include/class/config.php on line 4

Warning: Creating default object from empty value in /home/ekologic/public_html/presnapot/include/class/class.php on line 78
Ekologicen.si - zdravo življenje, zavedanje narave,...
header

PRESNA POT 7. DEL - Revolucionarna solata

Objavljeno: 30.04.2012 22:10 Avtor: MilanChe

Poleg smoothijev si pripravljam tudi okusne presne solate. Obstaja več načinov kako si lahko pripravimo presne solate, tokrat bom predstavil svojo najljubšo – paradižnikovo solato. Ker je praznik, ki nam sledi ravno pravi za rdečo barvo, je izbor paradižnika še najbolj primeren za predstavo. Kupil sem “domač“ sladek paradižnik na Hrvaškem, kjer sem se potikal ta vikend na obisku pri sorodnikih. Njihov paradižnik v Dalmaciji kjer so ugodne klimatske razmere že dolgo zori in raste. Mi bomo na svojega čakali še največ dva meseca, da izraste in začne zoreti. Ker v svojih solatah ne uporabljam soli, kisa ali olja bom pokazal kako si pripravim svojo super skrivnostno in okusno polivko. Upam, da vam bo recept všeč. Uživajte v gledanju!

 

Recept:

-1 kg paradižnika

-1 kumara

-2 papriki

-Zeleni del čebule

 

Vse sestavine narežeš in zmešaš v posodi nato dodaš preliv:

- 1 glava paradižnika

- 2-3 stebla zelene

- šop čemaža ali zelene čebule

- stisnjen sok limone in pomaranče

- 6 sušenih paradižnikov

- poljubno lahko dodate še sveže začimbe (drobnjak, bazilika, čili...)

 

DOBER TEK!

 

 

PRESNA POT 6. DEL - Zeleni kašasti sokovi

Objavljeno: 20.04.2012 13:39 Avtor: MilanChe

Tokrat vam bom predstavil špico presnega prehranjevanja – zelene kašaste sokove ali pogovorno rečeno zelene smoothije. Izkušnje iz preteklosti nam govorijo, da ne bi bilo slabo vključiti v naš vsakodnevni jedilnik čim več zeleno listnatih rastlin, ki dokazano izboljšujejo naše počutje in krepijo zdravje. Ko govorim o zelenju mislim predvsem na zelene liste rastlin in ne na splošno o zelenjavi, ki predstavljajo koreninaste pridelke (korenček, rdeča pesa, krompir…). Pomembno je, da od tega trenutka dalje znamo ločiti med »zelenjem« in »zelenjavo«, da bi lahko lažje razumeli, zakaj so zeleni listi toliko pomembnejši od gmoljev in korenin rastlin.

 

Zelenje bi lahko predstavljalo vrh našega piramidnega prehranjevanja takoj za sadjem, ker vsebuje toliko koristnih hranilnih snovi, ki so za naše zdravje neobhodni. Razlog zakaj je zelenje tako pomembno se nahaja v njeni mikrostrukturi. Zelenje vsebuje zelo malo vode, zato pa je bogato z minerali, vitamini, fitonutrienti, klorofilom in vlakninami. Zelenje samo po sebi ne vsebuje veliko kalorij, kar pa ne pomeni, da je zaradi tega nepomembno. Brez pomembnih mineralov in esencialnih aminokislin, ki jih najdemo samo v zapletenih rastlinskih strukturah se nahaja vse kar človek potrebuje za svoje dnevne fizične aktivnosti. Od vseh hranil je tukaj še najpomembnejši klorofil, ki nase veže vse težko kovinske strupe v telesu in jih izloča skozi prebavo. Klorofil je tudi poznan kot utekočinjena sončna energija. Potem je zelo znano dejstvo, da je molekula klorofila podobna molekuli hemoglobina v krvi, kar samo dodatno poveča pomen klorofila za čiščenje in razstrupljanje človeškega telesa. Poleg tega so tukaj še vlaknine, ki v telesu delujejo kot gobe in čistijo notranje prebavne organe tako da nase vežejo vse toksine in strupe in jih izločijo skozi prebavni trakt. Na koncu boste imeli lepšo kožo, močnejše nohte in sijoče lase, če boste popili dovolj zelenih sokov in smoothijev ali pojedli sklede solat. Važno je, da vsak dan vnašate v telo zelenje, ker je to bistveno za normalen razvoj človeka. Ne začnite dneva brez zelenja!


Ni pravega zdravja in boljšega počutja brez ustreznega vnosa zelenja v telo.  Če boste popili vsak dan minimalno vsaj liter zelenih kašastih sokov boste zagotovo pridobivali na zdravju.

Zeleni kašasti sok je bil sestavljen iz:

-6. banan

-400g špinače

-3 dcl vode

MilanChe

PRESNA POT 5. DEL

Objavljeno: 08.04.2012 17:33 Avtor: MilanChe
Pozdravljeni!

Tokrat vam bom razkril en super dober sadni "recept" za osvežitev, ter povedal nekaj dejstev o sadju, ki jih morda še niste slišali. Moj način prehranjevanja sestoji večinoma iz sadja in zelenja. Sledim optimalnem presnojedstvu. Kako narediti okusne sadne obroke pa razkrijem v video posnetku, ki je spodaj priložen. To je samo eden od mnogih slasnih "receptov", ki jih poznam, drugače jih je še veliko več. Morda ste opazili, da ne rad uporabljam besedo "recept". To je res. Recepti so za mene stvar kuhanih obrokov in ne bi smeli bit sestavni del presnojedstva. Tam so recepti pomembni, ker razkrivajo pomembne sestavine, ki so nujne za doseganje specifičnega okusa. V zdravem in optimalnem "nizko-maščobnem" presnojedstvu, ki ga jaz prakticiram ni nobenih specifičnih okusov, ker mora biti vsaka jed sladka, da je dobro. Torej ješ vse tisto, kar ti najbolj ustreza in mešaš čisto vse sadeže po svojem občutku. Gledati je treba samo, da bo jed sladka in okusna. Ker ima vsak človek svoj okus mu morda moje kombinacije ne bojo všeč, zato se izogibam receptom, ker so za mene recepti "splošni standardi", ki bi naj ustrezali vsem. Morda vam bojo moji nizko-maščobni in visoko kalorični sadni "recepti" všeč? Sami presodite: